Charakterystyka diety bezglutenowej

Czym jest gluten?

Dieta bezglutenowa stosowana jest przez osoby, które są uczulone na gluten oraz przez osoby, które chorują na celiakię. Nie zaleca się w żadnym wypadku jej osobom zdrowym. Dlatego, że wykluczenie zbóż bogatych w gluten z jadłospisu idzie w parze z małą ilością węglowodanów, które są potrzebne organizmowi do funkcjonowania prawidłowego. Jeśli nie chorujemy na celiakię ani nie jesteśmy alergikiem, starajmy się jednak, aby gluten się pojawiał jako składnik stały w naszym menu oraz nie stosujmy diety bezglutenowej.

Gluten jest białkiem roślinnym, które występuje w ziarnach zbóż: żyta, jęczmienia, pszenicy oraz owsa. Gluten stanowi składnik mąki oraz sprawia, że zmieszaniu z wodą się staje ona ciągliwa oraz także kleista. Poza tym jest także dobrym nośnikiem dla aromatów. Ze względu na same właściwości zachowywania zapachów, gluten stosowany jest szeroko w spożywczym przemyśle. Występuje na przykład w jogurtach, wędlinach, przyprawach, sosach, czekoladzie, a nawet w co po niektórych lekach. Osoby, które przestrzegają diety bezglutenowej, muszą ze swojego menu wykluczyć wszystko, co posiada chociażby najmniejszą ilość glutenu. Są to nie tylko mączne potrawy. Jak widać, wiele żywnościowych produktów zawiera w swoim składzie gluten, a więc unikniemy go w pokarmach, a więc bezglutenowa dieta, stanowi niemały problem.

Stosowanie diety bezglutenowej


Dieta bezglutenowa stosowana jest przez około 1 procent polskiego społeczeństwa. Ludzie ją traktują jako istne wybawienie. Dla nich jest to po prostu zdrowa dieta. Do osób, które stosują bezglutenową dietę zaliczają się osoby chore na celiakię oraz także uczuleni na gluten. Aby się uchronić przed objawami niepożądanymi oraz dolegliwościami, muszą sięgać oni po bezglutenowe produkty. Na szczęście te produkty są dostępne w sklepach, jednak cena ich zazwyczaj jest o wiele wyższa od wyrobów normalnych spożywczych. Bezglutenowe produkty, które się zaleca spożywać przy bezglutenowej diecie oznaczone są na opakowania przy pomocy symbolu międzynarodowego, którym jest kłos przekreślony.

Bezglutenowa dieta jest zalecana przy alergii na gluten. Jest ona najczęściej przejściowa. Może się pojawić u niemowląt lub też we własnym dzieciństwie, ale zwykle później ustępuje samoistnie. Alergia na gluten u niemowląt oraz dzieci najczęściej się objawia zwykłą suchą oraz swędzącą skórą. U osób dorosłych przejawia się najczęściej biegunka czy też pokrzywka. Do innych objawów alergii na gluten zaliczamy katar oraz wymioty. Oczywiście zasady żywienia należy skonsultować obowiązkowo ze swoim lekarzem.

Food obraz autorstwa timolina - www.freepik.com

Czytaj dalej →

Moda żywieniowa czy konieczność?

Dieta bezglutenowa stała się w ostatnich latach bardzo modna. Nie wszyscy jednak mają wystarczającą wiedzę na temat tej diety, i popełniają w jej stosowaniu błędy. Można by rzec w niektórych przypadkach, że to nawet dobrze ponieważ bez wskazań lekarskich stosowanie diety bezglutenowej może przynieść więcej szkody niż pożytku. Co tu mam na myśli? Długotrwałe nieprzyjmowanie białka w postaci glutenu może doprowadzić do niemożności trawienia tegoż białka w późniejszym okresie, ze względu na brak odpowiedniego enzymu. Tym samym moda żywieniowa może przerodzić się w konieczność.

Innym przypadkiem jest zrezygnowanie z glutenu z przyczyn zdrowotnych. Są to 2 przypadki:

1. Celiakia – zwana chorobą trzewną, polegającą na zaniku meszków w jelicie cienkich, co prowadzi do negatywnych objawów: biegunek, wzdęć, bóli brzucha czy nawet nadżerek.
2. Alergia na gluten. Czym jest alergia? Jest to niepożądana reakcja organizmu po kontakcie, czy zjedzeniu jakiegoś pokarmu. Objawiać może się poprzez bóle brzucha, biegunki, wysypkę, świąd, apatię, nerwowość i wiele innych….
Tak więc w tym zakresie nie ma wątpliwości, trzeba zrezygnować z glutenu w diecie.

Czym tak naprawdę jest gluten?

Chyba każdy choć raz słyszał tą nazwę. Gluten jest białkiem pochodzącym z 4 zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Osoby chore zarówno na celiakie jaki i alergię muszą unikać tegoż białka. Nie jest to łatwe, ponieważ tradycyjna dieta w dużej mierze opiera się na tych produktach. Ponad to trzeba wiedzieć jaka kasza powstaję z jakiego zboża, by móc ich skutecznie unikać i zapewnić sobie bezpieczeństwo. Osoby z dietą bezglutenową również zwracają uwagę na skład produktów, które kupują, a czytanie etykiem z czasem wchodzi im w nawyk, przy każdym zakupie. Istnieją produkty, które odpowiednio mogą zastąpić te z glutenem.

Dozwolone zboża: kukurydza, aramantus, gryka, ryż, oczyszczone płatki owsiane, proso

Ciekawostki odnośnie glutenu

Nie prawdą jest że gluten szkodzi, ma właściwości dzięki którym ciasto jest bardziej sprężyste i łatwiej się formuję. Nie warto z niego rezygnować jeśli nie ma takich zaleceń od lekarza. 

Tak na prawdę osobie chorej na celiakie może zaszkodzić nawet tak niewielka ilość glutenu jaka jest w opłatku komunijnym. Osoby które chcą przyjąć eucharystię powinny zawiadomić księdza przed rozpoczęciem mszy, tak by mieć możliwość przyjęcia hostii bezglutenowej.

Przy rezygnacji z glutenu powinno też zaprzestać picia piwa. W jego skład wchodzi często słód jęczmienny, czyli produkt zawierający nie wskazane białko.

Food obraz autorstwa timolina - www.freepik.com

Czytaj dalej →

Dieta bezglutenowa – na czym polega? Dla kogo jest przeznaczona?

Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie znacznie zyskała na popularności – jednak czy to dobrze? Nie każda osoba musi wykluczyć ze swojej diety gluten, jednak pomimo tego – coraz więcej osób robi to dobrowolnie. Na czym polega dieta bezglutenowa (https://www.bee.pl/9263-dieta-bezglutenowa) i dla kogo jest przeznaczona?

Dieta bezglutenowa – na czym polega?

Jak można się domyślić, dieta bezglutenowa polega na eliminacji glutenu. Gluten z kolei jest mieszaniną białek roślinnych, które występuje w pszenicy i jej odmianach, a także w jęczmieniu i życiu. Na diecie bezglutenowej należy zrezygnować ze wszystkich potraw, które powstały na bazie wyżej wymienionych zbóż. Można oczywiście zastąpić je produktami, które glutenu nie zawierają.

Do produktów, które zawierają gluten, możemy zaliczyć przede wszystkim kukurydzę, wędliny wysokowydajne, przeciery pomidorowe, makarony, mąkę pszenną, żytnią i jęczmienną, kuskus, niektóre kawy rozpuszczalne bułkę tartą, pieczywo – chleb biały, razowy, bułki, bagietki, precle, pieczywo chrupkie.

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

Dieta glutenowa jest koniecznością dla tych osób, które cierpią na celiakię, chorobę Duhringa, ataksję glutenową, alergię na pszenicę bądź nadwrażliwość na gluten. Choroby te charakteryzują się nietolerancją glutenu – jak widać, może ona mieć podłoże autoimmunologiczne, alergiczne lub nieswoiste (ani autoimmunologiczne, ani alergiczne).

Nie wykazano żadnych właściwości prozdrowotnych, dla których zdrowe osoby mogłyby przejść na dietę bezglutenową. Jest ona przeznaczona przede wszystkim chorym osobom – osoby których organizm toleruje gluten, nie powinny przechodzić na taką dietę. Jest to niepotrzebne i nie ma żadnych podstaw do wykluczenia z diety glutenu.

Na co uważać przechodząc na dietę bezglutenową?


Przechodząc na dietę bezglutenową, należy wybrać się do dietetyka, który zbilansuje odpowiednio dietę. Niestety wiele osób samodzielnie przechodzi na taką dietę, co często jest powodem niedoborów pokarmowych. Nierzadko produkty bezglutenowe są ubogie w składniki odżywce, pomimo tego że ich skład jest bardzo długi – zawierają bowiem chemiczne dodatki. Są również takie produkty jak kasza jaglana – mogą być niebezpieczne pomimo tego, że glutenu nie zawierają. Jest to spowodowane warunkami ich produkcji, jakie panują w zakładach spożywczych. Gluten przenosi się w postaci pyłu. Przed rozpoczęciem diety bezglutenowej należy koniecznie skonsultować się z dietetykiem.

Food obraz autorstwa timolina - www.freepik.com

Czytaj dalej →